Kikapcsolódás

Tolcsva - a kastélyok városa

Tolcsva a kastélyok városa - sokan így emlegetik, pedig nem is város, de kastélyok azért vannak, melyek közül a Szirmay-Waldbott-kastély az, ami korhű kiállítás keretében mutatja be az egykor a kastély falai között zajló nemesi életet. A Helia-D Herba-kastély is fogad vendégeket. Egyénileg különleges kozmetikai kezelésekre van lehetőség, csoportos foglalkozás keretében pedig szappant és tokaji aszús krémet is készíthetünk, melyekhez előzetes időpont egyeztetés szükséges.

A Bormúzeum és Borászati Kultúra Háza, valamint a Tájház látogatása is nagyon megéri. Elmerülhetünk a borkészítés múltjában és megelevenednek előttünk a helyi emberek mindennapjai.

Szirmay-Waldbott-kastély

A Szirmay és a Waldbott nemesi családok hétköznapjait és ünnepeit mutatja be a kiállítás, melyhez tárlatvezetés is kérhető. Előtte és utána pedig a kastély kávézójában lehet egy kicsit lazítani.

Hélia-D Herba-kastély

Különleges kozmetikai kezelések, tokaji aszús krém- és kézműves szappan készítés élménye vár a látogatókra ebben a XVII. században épült kiskastélyban, a minőségi kozmetikumkészítés nagy múltú hazai cége, a Helia-D Kft jóvoltából.

Bormúzeum

A lelkes helyi lakosok felajánlásaiból származó, a hegyaljai szőlőtermesztésnél és borkészítésnél használt korhű eszközök és kiállítási tárgyak láthatóak a múzeumban.

Tájház

A község központjában, a Kastélypark mellett lévő kis házat újította fel és állította vissza eredeti formájára a települési önkormányzat, melyben korhű bútorok és használati tárgyak kiválóan mutatják be a zsellér élet színterét.

Komlóska - a ruszin falu

Komlóska egy elbűvölő kis falu, szorosan a hegyek közé zárva. Egy ruszinok lakta kis település, ahol máig őrzik a nemzeti hagyományokat. A tájegység kiemelt látványosságai mellett érdemes időt szánni a rejtett kincsek felfedezésére is és tenni egy csendes, nyugodt kis kirándulást Komlóskán.

Meglátogathatjátok itt a Ruszin tájházat, amihez időpontot a polgármesteri hivatalban szükséges előre kérni. Érdemes rászánni ezt a kis telefonálást, mert egy valódi nyitott kéményt is láthattok a kis ruszin házikóban. A nézelődést követően induljatok tovább a falu belseje felé. Haladjatok el a polgármesteri hivatal, majd az óvoda előtt, aztán tovább a főutcán, ahol egyre zártabbnak tűnik majd az utca kétoldalt. 5 perc múlva a Ruszin parknál lyukadtok ki. Itt már szinte bent találjátok magatokat az erdőben. Egy hangulatos kis hely, padokkal és csordogáló patakocskával. Kincset ér itt a természetben töltött idő.

Ha van kedvetek, a pihentető nézelődést követően a faluból kifelé, a füves focipálya mögött vegyétek az irányt felfelé, Pusztavár romja, az egykori Solymos várának irányába, melyhez leírást Komlóska honlapján találtok.

Ruszin tájház

Korhű bútorokkal berendezett, fehérre meszelt falú, nyitott kéményt rejtő, látogatható ruszin házikó.

Ruszin park

A település rendezvényeinek otthont adó park, szinte bent a fák között, csordogáló patakocskával és varázslatos hangulattal.

Pusztavár romja

Az egykori Solymos vár romja, ahonnan lélegzetelállító a panoráma.

Háromhuta - Induljatok egy jó kis gyalogtúrára!

Ha szerettek nagyokat túrázni, akkor Háromhután megtehetitek. Számos túraútvonal indul innen, melyekhez segítséget Háromhuta honlapján találtok. Ezekből két rövidebb, 10-15 km-es túraútvonalat (2-es és 6-os) ajánlunk nektek, amit azok is bátran bevállalhatnak, akik nem gyakorlott túrázók.

2. túra: Újhuta - Gerendás-rét - Kerek-kő - Szpalanyica-rét - Újhuta
Távolság: 11,2 km
Szintkülönbség: 300 m

6. túra: Középhuta - Mlaka-rét - Sólyom-bérc - István-kút - Gerendás-rét - Újhuta - Középhuta
Távolság: 16,6 km
Szintkülönbség: 470 m

Sólyom-bérc kilátóhely
Sólyom-bérc kilátóhely
Kerek-kő kilátóhely
Kerek-kő kilátóhely

Regéci várkaland

A Zempléni-hegység egyik legnépszerűbb kirándulóhelye a II. Rákóczi Ferenc otthonaként is ismert Regéci vár. A csodálatos kilátással és interaktív kiállításokkal csalogató, mára teljes egészében felújított várat évről évre turisták százai látogatják.

Nyitva tartásról és belépőjegyekről a regec.hu weboldalon tudtok tájékozódni.

Regéc vára
Regéc vára

Erdőbénye, Boldogkő vára

Tolcsváról Erdőbényére érhettek alig negyed óra alatt, ha nem a 37-es főútvonalat, hanem a két települést közvetlenül összekötő alsóbbrendű útvonalat választjátok. Útvonal itt.
Tolcsvához hasonlóan Erdőbénye is nagy jelentőségű települése a Tokaji borvidéknek. Számos borászat van itt, és megtekinthető a tokaji aszú feltalálójának, Szepsi Laczkó Máténak a tiszteletére berendezett emlékház is. Három kiállító helyiségben Erdőbénye és Szepsi étékei, helyi mesterségek bemutatása: kádárság, szőlőművelés, prések, dugóhúzó kiállítás - ezek várnak rátok.
Innen tovább haladva és Boldogkőváralja felé véve az irányt nagyjából 30-40 perc alatt Boldogkő váránál találhatjuk magunkat.
Útvonal itt. A szépen felújított várban a kiállítások mellett izgalmas programelemek várják a gyerekeket és a felnőtteket április 1-től november 3-ig minden hétvégén. A jelmezes tárlatvezetésnek köszönhetően egy időutazáson vehetünk részt, ahol az udvarhölgyek bemutatják IV. Béla korától Károly Róbert időszakán át a lovagkor végéig szóló időtartamot. A kóbor lovagok mindenhol jelen vannak és lovagi párbaj előadásában mutatják be a vívást egy- és kétkezes lovagi karddal. Emellett a könnyed humorral fűszerezett párbeszédek sem maradhatnak el.

Szepsi Laczkó Máté Emlékház
Szepsi Laczkó Máté Emlékház
Boldogkő vára
Boldogkő vára

Hercegkút, Sárospatak, Sátoraljaújhely

Ha felfedeztétek Tolcsvát és környékét, akkor érdemes tovább indulni Hercegkút, Sárospatak és Sátoraljaújhely irányába.

Hercegkút két igen híres Világörökségi címet viselő pincesorral büszkélkedhet. Az emeletes és kacskaringós, Kőporosi és Gombos-hegyi pincesorok különleges látványt nyújtanak a falu két szélén. A gazdákkal egyeztetve pincelátogatásra és borkóstolásra is van lehetőség.

Sárospatakon a Rákóczi vár lehet zempléni várkalandjaitok második állomása. Vörös-torony, Ágyúöntő műhely, Olaszbástya kazamata, Reneszánsz konyha - csak néhány a vármúzeum érdekességei, látnivalói közül. A gyerekek is imádják.
További információkat a vármúzeum
weboldalán és facebook oldalán találhatóak.
Télen, nyáron élvezhetitek a sárospataki Végardó Fürdő szolgáltatásait, nyáron úszómedence, tanmedence, gyermek medence, acapulco medence, termál és többcélú medence, télen pedig két fedett medence és szaunavilág működik.

Sátoraljaújhelyben a Kazinczy Ferenc Múzeum és a Zemplén Kalandpark tartozik a legnépszerűbbek közé. Nyolc gyűjtemény és három kiállítás, múzeumpedagógiai foglalkozások, ajándékbolt, kávéházi délutánok és borestek szórakoztatják a látogatókat a múzeumban, a kalandpark pedig egy egész napos programelem lehet. Itt található az ország leghosszabb téli-nyári bobpályája, de van itt sípálya, mászófal központ, ökoturisztikai központ, jég- és rendezvénycsarnok, kalandtúra pálya, tanösvény és még rengetek más élményelem.

Kazinczy Múzeum
Kazinczy Múzeum
Zemplén Kalandpark
Zemplén Kalandpark

Tokaj - Múzeumok, hajókirándulás, Fesztiválkatlan

Kedvelt turisztikai célpont Tokaj. Tőlünk 30 percen belüli távolságra van. Két múzeum, hajókirándulás, séta a történelmi városrészben, túra fel a nagy Kopasz-hegyre vagy épp egy izgalmasnak ígérkező zenés, kulturális program a Fesztiválkatlanban, lángosozás és fagyizás a nagyparkoló környékén, szóval van itt jó sok lehetőség, amivel egy egész napot el lehet itt tölteni.

A Tokaji Múzeum az egykori kereskedő famíliák fényűző életét mutatja be a maga gazdag díszítettségével, páratlan értékű falfestményeivel és kiállításaival. Tokaj város és Hegyalja évezredes története, A tokaji vár régészeti emlékei, Rejtett kincsek a Tokaji Múzeum gyűjteményéből, Egyházművészeti kiállítás, "Kincses padlás" - néprajzi látványtár, Múzeumkert - Kőtár látható a múzeumban.

A Világörökségi Bormúzeum az európai világörökségi borvidékek kiállítóhelye és múzeuma, ahol Magyarország egyetlen világörökségi borvidéke mellett osztrák, francia, német, olasz, portugál és svájci termőterületek különlegességeivel is megismerhetünk.

Tokai Múzeum
Tokai Múzeum
Világörökségi Bormúzeum
Világörökségi Bormúzeum

Elérhetőségeink

Itt találsz bennünket

3934 Tolcsva, Kossuth Lajos út 61.

Telefonszámunk

+36 47 384 555

+36 20 375 2682 - Lonscsák Erik

+36 20 414 6072 - Király Edit 

Email címünk

kiralypanzio2020@gmail.com

Facebook

facebook.com/kiralypanziotolcsva

Információk

Fizetési lehetőségek

  • készpénz (HUF, EUR)
  • bankkártya (Visa, Mastercard, Maestro)
  • átutalás
  • SZÉP-kártya (OTP, K&H)
  • Kripto valutát is elfogadunk

NTAK regisztrációs szám

PA19002382 - Panzió